Uitgestelde betaling - Koop nu betaal later

U kent ongetwijfeld de reclames met de pakkende tekst 'koop nu, betaal later', die niet alleen in de reclamefolders verschijnen, maar ook aangeplakt staan op ramen van winkels. Er is in dat geval sprake van een uitgestelde betaling en dat lijkt op het eerste gezicht een aantrekkelijke vorm om een dure aankoop mee te kunnen bekostigen, maar dan moeten de voordelen en nadelen van uitgestelde betaling wel tegen elkaar afgewogen worden.

Bij het uitgesteld betalen is er sprake van verschillende looptijden, die per winkel dan ook kunnen variëren. Op het moment dat u dringend een duurzaam product dient aan te schaffen, maar er is geen geld voorhanden kan het gebruikmaken van de mogelijkheid van uitgestelde betaling een uitkomst zijn.

Kopen zonder geld

De winkels, die de verkoop van producten aanbieden op basis van een uitgestelde betaling kunnen daarmee consumenten overtuigen van het doen van een extra aankoop. Stel dat u dringend een wasmachine nodig hebt, maar u hebt geen geld voorhanden, dan is het kopen zonder geld op basis van uitgestelde betaling een fantastische optie. U dient er echter wel rekening mee te houden dat de wasmachine over een aantal maanden of jaren alsnog betaald dient te worden. Daar hebben veel mensen blijkbaar problemen mee. Bij een uitgestelde betaling hoeft er niet altijd sprake te zijn van het berekenen van rente. Een uitgestelde betaling kan zonder rente zijn. U leent namelijk geen geld, u gaat gewoon een toestel lenen en later het geld betalen. Er zijn geen aflossingen en na de looptijd lost u het volledige kapitaal in zijn geheel af.

Omgekeerd sparen

Het kopen zonder geld betekent dus een omgekeerde vorm van sparen. Nadat u het product in een winkel op grond van een uitgestelde betalingsregeling hebt gekocht, dient u het bedrag bij elkaar te sparen in de periode waarin u nog niet tot terugbetaling verplicht bent. Deze vorm van een renteloos krediet wordt veel toegepast door winkels, die bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten en elektronica verkopen. Er zijn zelfs autodealers, die de mogelijkheid bieden om nu een auto te kopen en pas later te betalen.

Als u besluit om gebruik te maken van deze op het oog aantrekkelijke lijkende vorm van kopen, dan is het toch verstandig om vooraf de maandlasten en inkomsten in kaart te brengen. U kunt dat berekenen of u in staat bent om het aankoopbedrag in de vastgestelde periode bijeen te sparen. Als dat niet zo blijkt te zijn, wordt afgeraden om op basis van uitgesteld betalen producten te kopen.